12 Aralık 2008 Cuma

Koleksiyon Hikayeleri

Her koleksiyoncunun kendisine has bir hikayesi var. Bu oyuncaklara meraklı insanlarla bir araya geldikçe öğreniyorum bunları.

Tanıdığım meraklılardan biri elinden geldiğince 26C GMC Tipper Truck toplamaya çalışıyor. Bu model oldukça sık ve rahat bulunan 1968 yapımı damperli bir kamyon. Modeli toplamasının ardında yatanlar çocukluğuna dayanıyor.

Bir arkadaşı varmış; Mutlu. Babasının aldığı gıcır gıcır kamyonlara Mutlu her gün bir şekilde el koyar, el koymakla kalmaz, kendi evine götürürmüş. Akşamları babası ve annesi Mutlu'nun evine baskın verip oyuncakları geri alırlarmış. Ancak oyuncakların çoğu kırık dökük olarak geri dönermiş. Hain Mutlu!! Oyuncağa değer vermeyen çocuğun büyüdüğünde de insana değer vermeyeceğini düşünmüşümdür hep.

Benim toplama hikayem de çocukluğuma dayanır. Çocukluğumun vazgeçilmez iki oyuncağından bir tanesi pek çok tasarımı yapabileceğiniz serbest bir Lego kitiydi. Bu kitteki parçalarla genelde bahçeli evler, garajlı çiftlikler inşa ederdim. İki halının arasından görünen parke nehir olur, ev mutlaka nehrin bir kenarına yerleşirdi. Lego parçaları yettiği takdirde bir de köprü inşa ederdim. Bu düzene hayat veren asıl ve ikinci oyuncağım ise annem ile babamın yurtdışından getirdiği oyuncak arabalardı. Aralarında Majorette, Polistil ve Matchbox'lar bulunuyordu. Bu oyuncakların en güzel tarafı, ölçekleri ne olursa olsun hep standart boyda olmalarıydı. Bu sayede aynı garaja çok miktarda araba sığabiliyordu.

İlkokul'un sonuna geldiğimde, Nişantaşı'nda açılan Dünya Gençlik Merkezi'ne kitap almaya gidiyordum. Orada gördüğüm "Mavi Kutu" Matchbox'lar çocukluğumun unutamadığım hatıralarıdır. Lesney, son yılları olan 1980-81-82'de üzerinde aracın resmi olan kutulardan vazgeçerek aracın kendisinin görülebildiği bu mavi kutuların üretimine başlamıştır.

Çocukluk işte, karşılarına geçip dakikalarca düşünerek hangisini alacağıma karar vermeye çalışırdım. 1980'lerin başında çocuk olan herkes o yıllardaki ekonomik şartları hatırlarlar sanırım. Harçlığım belki çok kısıtlı değildi, hatta işin sevindirici tarafı, bir harçlığım vardı. Ancak bizler, o dönemin çocukları, şimdikilerin tersine, epeyce tutumlu yetiştirilmiştik galiba. Ya da şartlar bizi tutumlu olmaya itiyordu.

1-75'lik seriden tek bir modele karar verip aldığımda yaşadığım ruhani tatmin, sanırım bugünkü koleksiyonumu toplamama sebep oluyor. Belki eski günlerdeki kadar çocuk değilim, ama ruhum kutudaki yeni model kadar genç.



Yukarıda 1980 döneminden kalma mavi kutulu bir MB65 Airport Coach görüyorsunuz. Genel olarak "British Airways" çıkartması ile bulunan bu model bir banka promosyonu için özel olarak tasarlanmış, Macau yapımı.

Bir dahaki yazımda Made in England ile Macau ayrımından bahsedeceğim.

Bu arada, Bricoleur'ün mükemmel Fiat'ı ile yaptığı blöfü görüyor ve eli arttırıyorum.






1 yorum:

bricoleur82 dedi ki...

Nadir bulunan, kırmızı versiyon! Ben bu elde "pas" diyeceğim. Artırmam mümkün değil... ;=)